Сандък на времето

 

На 25 ноември 1965 година г-н Жан Прасто решил да направи сандък на времето. Той помолил различни хора да му изпратят факти, картини, изобретения, открития от последните 20 години, като приложат указания към тях в 25 чекмеджета. Идеята му била този сандък да бъде заровен в Париж в чест на археолозите от 3000-та година.

Повече от половин век по-късно филолозите се сетили, че нещо май пак не е както трябва. И нали обичали проблемите – езикови, литературни или не – решили да си сковат свой собствен сандък; ама така да го сковат, че да скрият шапката на археолозите. Но понеже били чели Платон, знаели, нямало как да стане тая работа, тъй като били твърде отдалечени от баш сандъка. Затова – след дълго подръпване на брадите – се нахъсали да съберат някакви текстове и да отбият номера.

Уви, по-старите сред тях били възпитани в школата на хаоса, затова и оплескали цялата номерация по модела на библиотечните шкафчета от едно време. Не им помогнала и случайността, която направила разни шмекерии – събрала например двама Александър Хр. Христов с докторат по едно и също нещо на едно и също място.
Станала – с няколко думи – и тя една…

***

Скъпи читатели,

В настоящия брой ще имате възможност да се докоснете до художественото творчество на 31 млади автори (разпръснати на случаен принцип в 31 чекмеджета с шифровани данни). Голяма част от тях са студенти във Факултета по славянски филологии и дебютират на страниците на „Творческа библиотека“. Други изучават филологически специалности в страната и чужбина; трети са докторанти, постдокторанти, млади учени. Включени са също така и млади творци с поетически книги, изяви, отличия или просто любов към писаното слово.

Задачата на авторите беше да се запознаят с концепцията на Прасто и да предложат свои материали, които биха искали да съхранят, ако не за след 1000 години, то поне за след 10.

Искрено се надявам да се насладите на техните решения; на заложените в броя експериментаторство, игра и ирония.

Специални благодарности отправям към студентски клуб „Аудитория 148“ за активната подкрепа и съдействие. Благодаря и на екипа на списание „Филологически форум“ за възможността това свежо творчество да намери своето място и надявам се – да остане във времето.

От съставителя, 25 ноември 2019

 

Съставител: Николай Генов

Редактор: Николай Генов

Издание на Факултета по славянски филологии

2019

ISSN 2603-4980

logo