Битие и идентичности

Уважаеми читатели,

Настоящият том от Библиотека „Международен филологически форум“ продължава публикуването на текстове от автори, участвали в провелия се през 2016 г. Втори международен филологически форум за студенти и докторанти и на провелия се през 2018 г. Трети международен филологически форум за студенти и докторанти.

Представените идеи, поставените проблеми, предложените решения, застъпени в подбраните тук текстове, са прицелени основно в областите на литературознанието и културната антропология.
Публикуваните в тома текстове са обособени в шест рубрики.

Рубриката Език – идентичност – светоглед обединява текстове, разглеждащи различни по своя произход практики, отразяващи специфична индивидуална или колективна езикова картина на света. Анализите на поезия, антропологията и езикознанието тук намират своите допирни точки.

В рубриката Идентичност – контекст – комуникация са обединени два текста, единият от които изследва езиковият образ на София в миналото, а другият е посветен на набиращия популярност жанр на краткия разказ. Тук минало и бъдеще се срещат чрез контекста и комуникацията.

Рубриката Идентичност и трансформации (Славянски литератури) включва изследване на чешкия литературен ъндърграунд през 80-те години на ХХ век и наблюдения върху творческия подход на трима словашки автори преди и след 1989 г.

Рубриката Антиутопия (Руският роман през ХХ век) включва паралелни прочита на романа „Ние“ от Евгени Замятин и други ключови текстове от периода.

Текстовете в Българската литература през ХХI век са посветени на прозата на Изабела Шопова, на мъжките персонажи в прозата на Емилия Дворянова и на Валери Стефанов и на тъгата и преодоляването й у Георги Господинов.

Последната рубрика Българският модернизъм обединява три текста, посветени на непубликуван роман на Димитър Шишманов, на лудостта в поезията на Асен Разцветников и на Александър Вутимски и на лудостта и бягството от действителността в два разказа на Владимир Полянов.

Пожелаваме Ви приятно четене на критическите текстове на младите изследователи.

Съставителите

Съдържание

Език – идентичност – светоглед

Идентичност – контекст – комуникация

Идентичност и трансформации (Славянски литератури)

Антиутопия (Руският роман през ХХ век)

Българска литература от ХХI век

Български модернизъм

logo