В рубриката “Виртуални премиери” публикуваме записи от представянията на книги, организирани в рамките на инициативата Аудитория ФФ.

Първото представяне на книга беше посветено на изследването на д-р Галина Вълчева-Димитрова “Модели на спомена за детството (Върху българската проза между 20-те и 80-те години на ХХ век)”. За него говориха д-р Надежда Стоянова и д-р Владимир Игнатов.

Повече информация за премиерата и за д-р Галина Вълчева-Димитрова ще откриете в новината за събитието.

Записът от него ще откриете по-долу:

 

Втората премиера беше на стихосбирката на Александър Христов “До първата сянка” (2021). За книгата говори проф. д-р Димитър Михайлов. Водещ на събитието беше Николай Генов. Повече за представянето можете да научите от новината.

Записът от него е тук:

 

Разговор за дебютната поетическа книга “В такива следобеди” (изд. “Арс” и “Скрибенс”) на Теодора Лалова в “Аудитория ФФ”.

В рамките на инициативата “Аудитория ФФ” на сп. “Филологически форум” бяха представени сборниците „Познание и трансхуманитарна р/еволюция“ и „Фантастика и бъдеще“, издадени по проект „Прагматизъм и въображение: футуристични посоки в българската научна фантастика в периода XX–XXI век“, финансиран от фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието и науката (КП-06-М30/2 от 13 декември 2018) и разработван в Института за литература при БАН.

На 27.10.2021 г. се проведе среща разговор за книгата „Птица над пожарищата“ от Константин Константинов (2. издание, изд. „Коралов и Сие“, 2020). Повече от седем десетилетия след появата на бележника на писателя за трагичната 1944 г. проф. Антоанета Алипиева, проф. Николай Чернокожев и съставителят – д-р Владимир Игнатов – очертаха мястото на това произведение в творческия път на К. Константинов, неговите идейни послания и причините, поради които то се явява актуално и днес. Водещ на събитието ще бъде Даниела Конакчийска – филолог, студент и учител. Участие взеха ученици от 9. френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ – София и гости на събитието.

 

На 18.01.2023 г. в Нова конферентна зала на Софийския университет “Св. Климент Охридски” се състоя представянето на книгата “Поетика на пътя в българската литература от 20-те и 30-те години на XX век” на д-р Мария Русева. В него взеха участие проф. дфн Татяна Ичевска, доц. д-р Бойко Пенчев и гл. ас. д-р Надежда Стоянова. Водещ на събитието бе гл. ас. д-р Кристиян Янев.