Представяне на стихосбирката на Александър Христов “До първата сянка” | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

Представяне на стихосбирката на Александър Христов “До първата сянка”

Posted in: Новини Started by

Представяне на стихосбирката на Александър Христов “До първата сянка”

Като част от инициативата „Аудитория ФФ“ на списание „Филологически форум“ ще гостуват Александър Христов и неговата нова поетическа книга „До първата сянка“.  Онлайн премиерата ще се проведе на 8 април 2021 г. (четвъртък) от 18:30 ч. в Google Meetshttps://meet.google.com/feu-iada-yac (код: feu-iada-yac). За стихосбирката ще говори проф. д-р Димитър Михайлов, а водещ на събитието ще бъде Николай Генов.

„До първата сянка“ (2021) е втората книга на Александър Христов – след дебютната „Крайпътна обител“ (2017), удостоена със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018). Той е носител на награди за лирически текстове от редица други национални конкурси, сред които „От заник-слънце озарени, алеят морски ширини…“ (2020), „Добромир Тонев“ (2019), „Пурпурно перо“ (2019), „Боян Пенев“ (2018) и др. Отличаван е и за белетристика, и за критика.

Александър Христов завършва „Българска филология“ (бакалавър), „Литература и култура“ (магистратура) и „Българска литература след Освобождението“ (докторантура) във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Предстои защита на дисертационния му труд, озаглавен „ „Елин Пелин – между прозата и поезията. Книгата „Черни рози“ в творчеството на писателя и в контекста на българската и преводната литература“.

Александър Христов е участник в Третия международен филологически форум за млади изследователи (2018). В брой 2(12) на сп. “Филологически форум” е публикувана неговата статия Стихотворенията в проза на Антон Страшимиров

Заповядайте!

Екипът на сп. “Филологически форум”