Улица “Гомбрович” – вечер, посветена на Витолд Гомбрович | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

Улица “Гомбрович” – вечер, посветена на Витолд Гомбрович

Posted in: Новини Started by

Улица “Гомбрович” – вечер, посветена на Витолд Гомбрович

Институтът за литература при БАН, Факултетът по славянски филологии

и сп. „Филологически форум“

 имат удоволствието да ви поканят на

улица „Гомбрович“

Вечер, посветена на Витолд Гомбрович

 11 ноември 2019 г. (понеделник), 18:30 ч.

Нова конферентна зала, Ректорат, СУ

 

На 24/25 юли 2019 г. се навършиха 50 г. от смъртта на Витолд Гомбрович (1904 – 1969), а на 4 август – 115 г. от рождението му. По този повод ви каним на разговор за световния писател от полски произход.

1)     В първата част ще обсъждаме присъствието на Гомбрович в България с актьорите Петя Силянова, Ивайло Герасков, художничката Капка Н. Кънева и писателя Владимир Полеганов.

Разговорът ще се опре на въпросите как се работи с текста на Гомбрович; какво е да поставяш, играеш Гомбрович в България; как той влияе на писането и как се създава корица по негово произведение.

2)     Във втората част ще представим новия извънреден брой на сп. „Филологически форум“: Витолд Гомбрович, ex post. Редактор и съставител на броя е д-р Катерина Кокинова. С думи за броя ще участва доц. д-р Огнян Ковачев.

корица ФФ извънреден_page-0001

Съдържанието на броя ще откриете тук: Съдържание на броя.

 

Информация за участниците:

Петя Силянова е българска актриса, играла Ивона в първата постановка на пиесата „Ивона, принцесата на Бургунда“ в България (Театър „София“, 1991, реж. Елена Цикова). Главната героиня има едва четири реплики в цялата пиеса. Петя Силянова има награда на Съюза на артистите в България „за млада актриса“ (1980) и орден „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ивайло Герасков е български актьор, играл принц Филип в първата постановка на „Ивона, принцесата на Бургунда“ (Театър „София“, 1991, реж. Елена Цикова). Носител на наградата за най-добра мъжка роля за филма „Вик за помощ“ на фестивала във Варна.

Капка Н. Кънева се занимава с хартиена пластика, илюстрация и книжен дизайн. Нейно дело е корицата и графичното оформление на българското издание на „Космос“ от Гомбрович („Панорама“, 2018). Автор е на „Играта като книга“ („Панорама“, 2014). Носител на приз на асоциация „Българска книга“ за най-добър издателски проект за 2010 г., втора награда и грамота за илюстрация от Второто биенале на българския дизайн 2011, награда от Осмото международно триенале на сценичния плакат, София, награда за фотоилюстрация от международния BookILL Fest, Ново Милошево и др.

Владимир Полеганов е писател и запален читател на Витолд Гомбрович, който признава влиянието му върху мисленето си. Завършил е клинична психология и творческо писане, носител на наградата „Хеликон“ за 2017 г. за романа си „Другият сън“. Автор на сборника с разкази „Деконструкцията на Томас С.“. Преводач на Томас Пинчън, Октавия Е. Бътлър и др., изследовател на научнофантастичната литература и българския диаболизъм.

Доц. д-р Огнян Ковачев е преподавател по антична и по западноевропейска литература, преводач от английски. Автор е на монографиите „Готическият роман: генеалогия, жанр, естетика“ и „Литература и идентичност: преображения на другостта“, както и на повече от осемдесет научни изследвания на български и на английски, сред които статията „Фердидурке“ от В. Гомбрович: театърът на незрелостта и нейните двойници“. Бил е лектор в SSEES – University College London, гост-изследовател в Christ Church – Oxford, гост-преподавател и изследовател по програма „Фулбрайт“ в Пенсилванския университет, Филаделфия, САЩ.