Представяне на “Птица над пожарищата” | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

Представяне на “Птица над пожарищата”

Posted in: Новини Started by

Представяне на “Птица над пожарищата”

Екипът на списание „Филологически форум“, продължавайки инициативата си „Аудитория ФФ“, има удоволствието да ви покани на онлайн среща разговор за книгата „Птица над пожарищата“ от Константин Константинов (2. издание, изд. „Коралов и Сие“, 2020). Повече от седем десетилетия след появата на бележника на писателя за трагичната 1944 г. проф. Антоанета Алипиева, проф. Николай Чернокожев и съставителят – д-р Владимир Игнатов – ще очертаят мястото на това произведение в творческия път на К. Константинов, неговите идейни послания и причините, поради които то се явява актуално и днес.

Авторът на корицата е Мария Коралова

Представянето на книгата ще бъде на 27 октомври 2021 г. от 18 часа в Google Meet: https://meet.google.com/frs-ocxb-sqr

Водещ на събитието ще бъде Даниела Конакчийска – филолог, студент и учител.

Участие ще вземат и ученици от 9. френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ – София.

Константин Константинов

***

„Човек е създаден за радостта. Тя е негово право по всички земни и небесни закони. Ала въпреки неоспоримостта на това, банално вече, утвърждение, повече от радостта ние обичаме мъката си. Може би ние обичаме в нея онази голяма част от нас самите, която тя е изпепелила и която, струва ни се, още продължава да живее чрез нея. Или може би подсъзнателното очакване на едно малко чудо. Защото твърде отдавна е казано, че истинската радост се ражда от голямата скръб.“

Константин Константинов

Съставителят на книгата – д-р Владимир Игнатов – е сред организаторите на Първия, Втория и Третия международен филологически форум. Автор е на редица публикации в нашите издания, сред които: „Затуленият зад присмеха гняв (Наблюдения върху Ботевите диалози във в. „Тъпан“)“, публикуван в сп. „Филологически форум“, бр. 2(8), „За нишките на времето: екзистенциални проективи и значения. Рецензия върху книгата на Анна Лазарова „Вкъщи всички вечерят отделно“, публикувана в бр. 1(3) и др. Той е подбирал и редактирал редица текстове за рубриката „Заглъхнало ехо“ на сп. „Филологически форум“.

 

За техническата организация на събитието помага Васил Гешев.