онези линии по морското дъно / Нели Кирилова | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

онези линии по морското дъно / Нели Кирилова

Posted in: Творческа библиотека, том 4 Started by

онези линии по морското дъно / Нели Кирилова

онези линии по морското дъно
са празните редове Капитане
върху които морето като дете
очаква да му разкажеш приспивната приказка
и този толкова стар наш приятел
събрал солта по бузите на света и тъгата си
в мъртви августовски течения
се вълнува без смисъл
и не се страхува като човека от нищото
защото в тихия шепот на рибата
която страхливо ще те повика
в обло очакване отваря уста
за вик или споделяне
разкрива себе си и нямата бездумност
те приютява под синия покрив
в нейния свят потъват оловно
само звуците на онези удавници думите
капитански крещяли в лицето ти някога
“на абордаж на абордаж”
а рибата чертае с опашка водни пътеки
и те кани да проговориш езика ѝ
подобно стария Верн и капитан Немо
колко са много капитаните Михалис
да пишеш по празните редове
до следващата вълна
само до следващата вълна


За автора: Нели Кирилова е редовен докторант по българска литература след Освобождението във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва специалност „Българска филология“ и магистратура „Литература и култура“ в същия университет. Един от основателите и главни редактори на виртуалното пространство за литература и изкуство „Кадър 25“ (www.kadar25.com).

През 2016 и 2017 г. е носител на втора награда в категория „Критика“ на Националния литературен конкурс „Боян Пенев“ (Шумен). През 2017 и 2018 г. е сред номинираните автори за голямата наградата на „Литературен вестник“ и национален дарителски фонд „13 века България“ за литературна критика. Носител е на стипендия „Димитър Съселов“ – присъдена ѝ от членовете на Академичния съвет на Великотърновския университет. Получава трета награда за поезия в Национален литературен конкурс „С море в сърцето“ (Царево, 2019). През 2020-та г. получава поощрителна награда за поезия в XVII-тия Национален конкурс за поезия „Никола Вапцаров“ (София), както и специалната награда на поетичен клуб „Иван Николов“ от Международен поетичен конкурс „Есенни щурци“.

Участва в редица научни конференции и форуми, поетически четения, пърформънси и художествени инсталации. Има научни, художествени и публицистични публикации в алманах „Света гора“ (Велико Търново, 2016, 2018), в „Балкански калейдоскоп“ бр. 3, 4, един от авторите в „Протуберанси“ (поетически сборник на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“ към катедра “Българска литература” на ВТУ, в който участва със стихотворения и фотографии), в поетичния сборник „Осем“ (2021), в малка антология за българска и колумбийска поезия „Мостът/ El puente” (2021), в „Литературен вестник“, „Литературен бюлетин“, сп. „Българка“, в електронни списания за литература „Liternet”, „Кръстопът“, „TetraDkaTa“, както и в редица сборници от научни конференции.

Някои от стихотворенията ѝ попадат в чуждоезични издания като колумбийското списание „Telúrica“ (прев. Александра Евтимова) и македонското „Современост“ ( прев. Никола Алтиев).

e-mail: neli0308@abv.bg