с море в сърцето / Ари Милев | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

с море в сърцето / Ари Милев

Posted in: Творческа библиотека, том 4 Started by

с море в сърцето / Ари Милев

Картина първа: интелектуалец

Просветеният чете „Облак в гащи“, а в далечината морският фар очаква да застъпи поредната си нощна смяна. Светлината на приближаващата се надежда, копнеж за пристан и отмора.

Картина втора: работник

До интелектуалеца, отляво в капанчето на плажа, работник по потник, по раирани гащи, пие коктейл „облак“, но му казва „класика“, магията на мастика и мента, носещи лятна омая.

Картина трета: морски гларус

Момичета по бански, последен писък на модата, чуруликат в отговор на сладкодумието на гларуса, уместен като висящи прани гащи сред феерия на загадъчно повдигащи се воали.

Картина четвърта: Велека

А Биляна, тъжна, вечно на работа, ех, Биляна, тез̕ бели платна… някога и те ще отплават, носещи влюбени на крилете на любовта в безкрая на морето. Някой ден, но не сега… Белѝ ги тези платна и не ги оставяй да отплават по Велека към безкрая на морската шир, без да са отнесли непрошепнатите ти съкровени мечти.

Картина пета: деца

Вълнуват се рицарите малки в своите крепости от пясък, строители неуморни на своите мечти. Ах, малки донкихотовци, с водорасли в косите и пясък в гащичките, отбранявайте се и запомнете: вкусът на победата е морско солен.

Картина шеста: рибари

Оплитат в мрежите си нищо неподозиращите клопката жертви, онемели от ужас, изведени от своя дом. От необятната морска шир, където до преди миг са били в свои води.

Картина: последна и вечна

Пулсът на рапана, запазил в сърцето си морето дори и след своята смърт. Долепи ухо до сърцето му, заслушай се и ти ще останеш завинаги влюбен в морето, пазещо ревниво тайните на своя Създател…

Спри, послушай за миг и завинаги остани…


За автора: Ари Милев е роден през 1997 в град Варна. Възпитаник на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“, гр. Варна. Интересите му са в областта на екологията, морската биология. В свободното си време обича да пише стихове и проза за морето.

e-mail:arri.millew.7997@gmail.com