много ли пропускаме / Нели Кирилова | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

много ли пропускаме / Нели Кирилова

Posted in: Творческа библиотека, том 4 Started by

много ли пропускаме / Нели Кирилова

много ли пропускаме
в безкрайните гонитби на следата
като ловни хрътки душим
по вечните въпроси
наречени дори проклети от мъдреца
и търсим отговори винаги във формите на облаците
или в тъмносивата им същност
срещаме тъгата си по изчезващата голота
на лятното ясно и синьо небе
непрестанно искаме да забравим за дъжда
и мигновеното му случване
което винаги ще превръща прашинките в кал
създаваща тихата усмивка по лицето на сеяча
нетърсещ
негонещ
незнаещ
той чака само водните капки
а ние врязали поглед нагоре се мъчим

да проговорим на вселенски език


За автора: Нели Кирилова е редовен докторант по българска литература след Освобождението във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършва специалност „Българска филология“ и магистратура „Литература и култура“ в същия университет. Един от основателите и главни редактори на виртуалното пространство за литература и изкуство „Кадър 25“ (www.kadar25.com).

През 2016 и 2017 г. е носител на втора награда в категория „Критика“ на Националния литературен конкурс „Боян Пенев“ (Шумен). През 2017 и 2018 г. е сред номинираните автори за голямата наградата на „Литературен вестник“ и национален дарителски фонд „13 века България“ за литературна критика. Носител е на стипендия „Димитър Съселов“ – присъдена ѝ от членовете на Академичния съвет на Великотърновския университет. Получава трета награда за поезия в Национален литературен конкурс „С море в сърцето“ (Царево, 2019). През 2020-та г. получава поощрителна награда за поезия в XVII-тия Национален конкурс за поезия „Никола Вапцаров“ (София), както и специалната награда на поетичен клуб „Иван Николов“ от Международен поетичен конкурс „Есенни щурци“.

Участва в редица научни конференции и форуми, поетически четения, пърформънси и художествени инсталации. Има научни, художествени и публицистични публикации в алманах „Света гора“ (Велико Търново, 2016, 2018), в „Балкански калейдоскоп“ бр. 3, 4, един от авторите в „Протуберанси“ (поетически сборник на литературно-дискусионен клуб „Емилиян Станев“ към катедра “Българска литература” на ВТУ, в който участва със стихотворения и фотографии), в поетичния сборник „Осем“ (2021), в малка антология за българска и колумбийска поезия „Мостът/ El puente” (2021), в „Литературен вестник“, „Литературен бюлетин“, сп. „Българка“, в електронни списания за литература „Liternet”, „Кръстопът“, „TetraDkaTa“, както и в редица сборници от научни конференции.

Някои от стихотворенията ѝ попадат в чуждоезични издания като колумбийското списание „Telúrica“ (прев. Александра Евтимова) и македонското „Современост“ ( прев. Никола Алтиев).

e-mail: neli0308@abv.bg