Среща разговор с писателката Яница Радева | Международен филологически форум
philol.forum@uni-sofia.bgСп. "Филологически форум" - хуманитарно списание за млади изследователи на Факултета по славянски филологии е вече в Scholar One!

Среща разговор с писателката Яница Радева

Posted in: Новини Started by

Среща разговор с писателката Яница Радева

Среща разговор с писателката Яница Радева

На 28 март от 18.00 ч. в Първа зала на Софийския университет Яница Радева ще представи публикувани и предстоящи за издаване текстове. Събитието е своеобразна поканата за разговор за писането и авторските търсения. Авторката ще разкаже творческата история на предходните си романи „Бонбониерата“, „Пътят към Тива“, „Поздрави от Хадес“ и ще представи непубликувани текстове в проза от ръкописа „Годината, която започна в неделя“, проект за бъдещ роман, писан по време на изолацията.

В рамките на срещата гостите ще имат възможност да получат екземпляри от първия роман на авторката, който вече е изчерпен от тираж, но все още е обект на интерес от литературните изследователи.

Събитието се осъществява като част от проекта „Децата на думите“ към програма „Творчески стипендии“ на Национален фонд „Култура“.

Яница Радева (1977) е поетеса и писателка. Дебютната ѝ книга е стихосбирката „Друг ритъм“ (2003), която излиза като резултат от Националния младежки конкурс „Веселин Ханчев“. През 2011 г. дебютира в прозата с романа по действителен случай „Бонбониерата“, за който получава награда за млад автор от Министерството на културата на Република България. Втората ѝ стихосбирка „Кошерът на думите“ излиза през 2012 г., номинирана за Националната награда за поезия „Николай Кънчев“ през същата година. След това Яница Радева насочва писането си в областта на белетристиката и издава романите „Сезонът на Йоана“ (2015), „Пътят към Тива“ (2017) и „Поздрави от Хадес“ (2020). Романът „Пътят към Тива“ е с номинация за националните литературни награди за български роман на годината „13 века България“ (2018) и „Елиас Канети“ (2019). „Поздрави от Хадес“ е номиниран за националните награди „Перото“ (2020) и за български роман на годината „13 века България“ (2021).

 

Събитието е част от инициативата Аудитория ФФ“ на сп. „Филологически форум“.